vineri, 6 februarie 2009

LACUL ASSAL


CEA MAI SARATA INTINDERE DE APA DE PE BLOB SE AFLA INTR-O ZONA CE RISCA SA SE DESPICE, IMPARTIND AFRICA IN DOUA.

Intr-o vreme, vechii romani s-au simtit atat de satui de abundenta minunuilor continentului african, incat la vestea unei noi minuni descoperite de un calator au replicat: "Ei, in Africa totdeauna gasesti ceva nou!" Adevarul este, desigur, ca romanii nu gustasera decat foarte putin din ceea ce avea de oferit continentul negru,; nici macar astazi, nimeni dintre cei care il cunosc nu s-ar hazarda sa spuna ca splendorile sale au fost descoperite.

Iar Lacul Assal demonstreaza perfect acest lucru. Desi vizitat de occidentali incepand cu anii '20, explorat si inteles pe deplin abia multi ani mai tarziu, lacul a stabilit deja noi jaloane ale cunoasterii umane. Se stie astazi ca Assal este punctul de pe continent aflat la cea mai mica altitudine - 155 m sub nivelul marii - iar temperatura de 57 de grade ii confera si titlul de unul dintre cele mai fierbinti. Acesti doi factori contribuie la stabilirea unui alt record: Lacul Assal este totodata cea mai sarata intindere de apa de pe Pamant, de zece ori mai sarata decat oceanul si mult mai sarata chiar decat Marea Moarta. Lasand la o parte statisticile, Assal este una dintre zonele cele mai neospitaliere de pe glob. Inconjurat de dealuri negre de lava uscata, parjolit de soare, in preajma lui vegetatia lipseste aproape cu desavarsire, exceptie facand cativa ciulini. Nici o pasare, nu canta; nimic, nici macar o soparla, nu misca la mal. Este un peisaj al mortii.

Un comentariu:

  1. Recomand cartea "Descoperiti minunile lumii" scoasa de Reader's Digest, o carte cu o prezentare grafica de exceptie, asa cum era si de asteptat de la o editura ca Reader's Digest. Continutul este bogat si bine scris, iar calitatea cartii este una deosebita, incepand de la hartie si ilustratii, pana la designul general si aranjamentul informatiei in pagina. Superba! O recomand tuturor.

    Iar pentru cei ce nu o au sau nu au citit-o inca, o mai pot gasi ori pe site-ul Reader's Digest (la pretul normal), ori la reducere aici:

    Descoperiti minunile lumii - Reader's Digest

    Succes!

    RăspundețiȘtergere